Сравнение на оловни батерии с литиево-йонна и подмяна

С тази кратка статия искаме само да отбележим нещо любопитно, особено за тези, които се чудят какви са разликите между двете.

Освен че са съвсем различна технология и химия, работят по различен начин и имат различни характеристики, то най-голямата разлика вероятно се припознава в теглото между оловните и литиево-йонните батерии.

В този случай подменяхме 36 волтовата батерия на електрически скутер, който беше фабрично оборудван с 3х 12V 12Ah батерии свързани последователно, което прави 36V 12Ah. На снимката по-долу се вижда, че само един от тези блокове тежи 4 кг. или общо трите са 12 кг!

 

Клиента искаше еквивалентен капацитет, но с литиево-йонна батерия, тъй като оловните вече се бяха изморили и не държаха заряд. Нямаше как да я направим точно същия капацитет, но със съвсем малко повече – 13Ah 36V. Както се вижда на снимката, освен че и размера е значително по-малък, то теглото е над 4 пъти по-ниско!

 

Като и към това трябва да имаме в предвид, че за разлика от оловната батерия, която под силен товар при разряд може да има загуби до над 50% от номиналния си капацитет, то литиево-йонната този сериозен недостатък го нямаме и ползата е двойна – по-голям пробег и значително понижено тегло!

харесва ли ти статията?

Share on facebook
Сподели във Facebook
Share on twitter
Сподели в Twitter
Share on linkedin
Сподели в Linkdin
Share on pinterest
Сподели в Pinterest

напиши коментар

 .

×

Cart